tisdag 21 oktober 2008

Bra vin till Choklad


För ca 5-år sen ringde en man upp till mig och presenterade sig som återförsäljare på vin. Mannen hade för avsikt att vara med på en vinmässa som årligen arrangeras i Örebro. Vid detta tillfälle skulle jag föreläsa om choklad samt provning mellan choklad och dryck. Mannen föreslog en liten träff med presentation av sitt vin. Kort och gott så provade jag vinet till en mörk högoktanig choklad, pang. Jag höll på att slå i marken, jä.... va det var gött. Jag har sedan dess pratat mycket om vinet under mina föreläsningar och varm rekomenderat det. Men syrligt nóg försvann vinet huxflux från marknaden men har nu hittat till baka. Här kommer lite info om vinet...



Vintage Mas Amiel, 2005
Frankrike, Languedoc-Roussillon

Druvsort, Grenache Noir
Alkoholhalt, 16%
Producent, Domaine Mas Amiel
Passar till Chokladdesserter, fruktsallader, exotiska maträtter, patéer, gåslever.

Beskrivning
Mas Amiel ligger i regionen Pyrenees-Orientales nära den spanska gränsen och Medelhavet. Ett område med mycket magra jordar men med en mycket gammal vinodlingskultur på hög altitud. Idag ägs vinfirman av Olivier Decelle sedan 1997 och under hans ledning har man gått från klarhet till klarhet. Vinmakaren, den unge Stephane Gallet, presterar det ena stora vinet efter det andra på den 150 ha stora vingården. Med biodynamisk inriktning och utan kemiska produkter. Han odlar och sköter vingården mer som fem 30 ha stora skilda vingårdar än en stor. Varje områdes specialitet tas tillvara


Ingår i systembolagets beställningssortimentet. 750ml 234:- nr.87870-01

Inga kommentarer: