tisdag 17 februari 2009

Bröd till bröder


En god vän till mig är inne i bakträsket ordentligt. Precis som jag drar han saker och ting lite för långt då och då, och det brukar oftast resultera i att man blir duktig på dessa saker. Som sagt är bröd ämnet för detta inlägg! Själv bakar jag ganska mycket och vill här nämna några bra tips på hur man lyckas ialla fall bättre än normalt...




1. TID: Att baka ett bra bröd tar tid, mycket tid. Förbered dig innan du sätter igång. Läs noga igenom receptet och följ det lika noga.

2. BRA RÅVAROR: Är förutsättningen för ett gott resultat. Tex använd alltid färskt mjöl.


3. JÄST: Använd naturlig surdeg eller färskjäst.


4. BLANDA RÄTT: Blanda samman alla torra ingredienser först, sen vätskan, inte tvärt om. Annars blir inte allt mjöl knådat lika länge.


5. KNÅDA: Degen bör knådas från ca 10min i maskin, det tar dubbelt så lång tid för hand. Glutenproteinet måste frigöras och det tar lite tid.


6. JÄSNING: Att jäsa brödet tar tid, snabbjäs inte brödet för varmt. Jäs det på lägre temp under
längre tid.


7. AVBAKNING: Brödet skall vara färdigjäst vi avbakningstillfället. Syftet är att brödet skall bakas av och få en bra yta.


8. TEMPERATUR: Baka på hög värme i kort tid, typ 250 grader och uppåt. Bakar man på lägre temp får man ett torrt bröd och dålig skorpa.


Detta är några tips för att lyckas lite bättre. Tänk på att bageri är kemi. Huxflux kan allt gå fel fast du gjort samma sak som du alltid gjort, så är det bara. Varför?? Ingen aning!!

Inga kommentarer: