måndag 15 juni 2009

Snart midsommar


Äntligen börjar mitt liv att se ljuset i jobbtunneln. Midsommar närmar sig och långledighet väntar. Vi har tänkt att fira denna helg i torpet med alla klassiska atribut som sill och nubbe, midsommarstång, jordgubbar och det obligatoriska regnet. Nubben är avsmakad och klar och ligger i tryggt förvar i kylen. Det blir 3- sorters sill, färskpotatis, Janssons, Fäbodsknäcke (galet gott knäckebröd) och en rejäl bit brännvinsost. Detta skall intagas tillsammans med den i min värld, bästa sillölen, Jever pilsner. Urgod, och det ljusa ölets höga beska är helt oslagbar i kombination med den sötsura sillen. På sena kvällen tänder vi grillen och jag tänkte flamma på fläskkarré, (grisens entrécôte) en riktigt underskattad styckdetalj som är super att köra BBQ på. Här blir det spanskt för hela slanten och jag tänkte servera Papas Arrugadas, grillade grönsaker och Mojo Rojo- dressing. Fattas bara att hitta ett gott spanskt grillvin som klarar av maten. (tips önskas) Trevlig midsommar så hörs vi sen. Håll tillgodo med recepten...

Recpt för 4pers

Papas Arrugadas
600g potatis (färsk eller gammal spelar ingen roll)
Grovsalt
Olivolja

Arbetsgång:
Skölj potatisen noggrant och lägg i en kastrull
Fyll på med så mycket grovsalt att det smakar havsvatten på västkusten.
Koka potatisen "al dente"
Häll av vattnet och baka färdigt i ugn på ca 200° i ca 10min.

Mojo Rojo
2st äggula
1dl olivolja
1dl solrosolja
2st grillade och skinnade röda paprikor (skuren i bitar)
2st vitlökskyftor
1krm stött kummin
½ avocado (köttet)
1tsk citronsaft
salt
peppar

Arbetsgång:
Mixa äggula och tillsätt olja i en fin stråle tills äggen "sväljer" oljan
Tillsätt sedan allt och mixa till en goja
Smaka av med ssalt och peppar
Låt gärna stå i några timmar innan servering så att smakerna får utveckla sig

Inga kommentarer: