måndag 27 april 2009

Grilla


Jag vet att man kan grilla året om, men det är ju något enklare på sommarhalvåret. Det intresanta med grillning är när de flesta tycker att det doftar från grannens nytända plåtugn, och tänker, mmm... vad det luktar gott. Är det oftast tändvätskan som sprider den ljuvliga aromen. Galet!

Måste säga att efter några lärorika år börjar jag närma mig "svart bälte" i denna mansdominerande sommarsyssla och tänker här ge lite goda tips om hur du lyckas vid grillen. Först skall vi skilja på direktgrillning och BBQ! Vid direktgrillning innbär det att du fyller hela grillen med kol, och skapar en jämn och het glödbädd, varvid du grillar direkt på det heta gallret utan lock. Vid den här typen av grillning ska du grilla skivor av kött, fisk eller grönt. Bra grejer är oxfilé i skivor, burgare, korv och liknande. Den här grillningen går snabbt och man kan lätt bränna maten. Den andra tekniken, BBQ går ut på att du fyller halva grillen med kol och skapar en god glödbädd på ena sidan av grillen varvid den sida av grillen som saknar kol är den sida du skall använda. här placerar du det som skall tillagas så som hel filé, eller hel fisk, stekar och ribbs. Efter att du placerat det som skall tillredas på rätt sida i grillen, lägger du på locket. På detta sättet bildar du mer en ugnslikande grillmetod som gör att köttet får rök och grillsmak utan att bli bränt. Välj metod utifrån tid och råvara. Här kommer fler goda råd...


1.Välj först metod, och utgå ifrån råvaran.
2.Tag fram råvarorna i tid så att de får rumstepratur, enklare att grilla!
3.Använd kol och inte briketter.
4.Har du ved från fruktträd, typ päron, äpple. Flisa och blanda med kolen.
5.Tänd gärna med papper eller eltändare. Undvik tändvätska= Smakar godare .
6.Använd rub vid grillningen, uvsuta med glace annars så bränns glacen
7.Grilla inte för länge, det går snabbt att grilla
8.Servera med roliga tillbehör som passar till maten
9.Låt inte grillkocken stå för sig själv, gör sällskap vid grillen.
10.Drick något gött till.

Vill ni lära er mer om grillning skall ni kolla in mästaren Jonas Borsséns tips och idéer.
Lycka till!

Inga kommentarer: