tisdag 4 november 2008

Tonkaböna


En krydda och smaksättare som är otrolig bra till bla choklad är Tonkaböna. Första gången jag kom i kontakt med denna speciella krydda var för ca 10- år sedan då jag gjorde en mjölkchokladcrème samksatt med Tonkaböna. Man odlar denna konstiga äggliknande frukt framförallt i Venezuela och använder då fröna. När frukterna fallit till marken tar man reda på kärnorna och låter dom torka i solen och sedan marineras och svälla i Rom. En jäsning kommer igång och ett kostigt ämne bildas i bönan. Efter detta torkas de igen. Smaken i bönan är konstig att beskriva men påminner om vanilj, lakrits, dragon, kola, läder och choklad. Man använder den ungefär som vanilj, alltså koka med i olika recept som sedan silas bort. Ett tips är glass, brulée, crèmer, pariner. I Sydamerika är kryddan vanlig till fisk och i Europa används den flitigt i parfymindustrin. Bönorna är tråkigt nog svåra att hitta, men kolla gärna in på saluhallar och finare oriental- och delikatessbutiker som säljer kryddor.

2 kommentarer:

Mikkan sa...

Spännande! vet ej om denna bloggen är nedlagd, men jag har just fått en bunt tonkabönor i present och de ser ut som de du har på bilden. är det dem man skall göra sönder och låta småfrön där inne alltså koka med i mjölk t ex brülekräm?

Unknown sa...

Jag har kokat hela bönor i mjölken till en brulekräm,för att sedan ta upp dem efteråt. Det fungerade. Smaken är fantastiskt god,väldigt annorlunda och spännande. Lycka till.
I Nilsson