Efter ett litet fiasko med whiskeymässan där min choklad- och whiskeyprovning uteblev pga ett ganska torftigt intresse siktar vi nu mot jul. Med jul kommer även många sköna och mysiga kvällar och helger med julstök och avkoppling. En favorit jag själv brukar klämma in mellan långa julbordspass är att göra olika typer av juliga chokladfavoriter. Pistagemaripan doppad i choklad, Rocky Road, glöggtryffel, pepparkakstryffel och saffranstryffel. Perfekt att ge bort i julklapp eller som adventspresent och varför inte äta lite själv. Min absoluta favoritkombination är när man efter en trevlig middag får slå sig till ro med ett par pistagepraliner och en riktigt god Rom. Här kommer recet och tips på detta julmys...
Rom, Angostura 1919 (nr 504)
Land
Trinidad
40,0 %
Färg
Mörk, gyllengul färg.
Färg
Mörk, gyllengul färg.
Doft
Stor, fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av arrak, vanilj, torkade aprikoser och banan.
Stor, fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av arrak, vanilj, torkade aprikoser och banan.
Smak
Smakrik, balanserad, fruktig rom med tydlig fatkaraktär, inslag av arrak, mjölkchoklad, torkade aprikoser och banan.
Smakrik, balanserad, fruktig rom med tydlig fatkaraktär, inslag av arrak, mjölkchoklad, torkade aprikoser och banan.
Pistagemarsipans- pralin
75g skalad mandel
150g pistagemandel
225g socker
1dl vatten
75g glykos
3msk rom
1tsk apelsinskal
Mörk tempererad choklad till doppning
Arbetsgång:
Mixa mandel till pulver
Koka vatten, socker, och glykos till en sockerlag i 122 grader
Häll sockerlagen i mandelmixen och kör till en smet
Tillsätt sedan under mixning aplesinskal och rom
Häll upp och låt svalna i kyl över natten
Rulla till småt bollar och doppa i choklad
Lycka till...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar