torsdag 6 november 2008

Är tryffel, tryffel?




På många av mina chokladprovningar får jag fråga just om tryffel är tryffel? Jag tänkte här reda ut lite frågor och funderingari detta ämne. Tryffel som ni kanske alla vet är en exclusiv och svårfunnen liten svamp som under jorden växer i bla. Italien, Frankrike och även på Gotland. Denna välsmakande och parfymiga lilla rackare ser ut ungefär som en "skrynklig" köttbulle och är fantastisk i mat, men även i parfym. Nog om tryffeln, och nu till chokladen. En smet bestående av choklad, socker, smör och grädde kallas i "konditorspråk" för Ganache. Denna smet kan man fylla upp i färdiggjutna designade chokladskal och kallas då Pralin. En anna fyllning som gjörs till praliner är något som kallas Fondant. De mest kända fondantchokladerna är Plopp och Center. Fondant är en typ av sockermassa som smaksätts tex med mint som i After Eight. Annars kan man låta Ganachen stelna, för att sedan kulas och rullas till små bollar och vidare rullas i kakao. Dessa små godsaker kallas då tryfflar. Varför? Mycket enkelt, de ser ut som tryffelsvampen!

Inga kommentarer: