måndag 18 maj 2009

Det frodas i örtagården


Som ni kanske förstår vid det här laget är mat, dryck och choklad min stora passion här i livet. För att nå till det bästa resultatet måste man i bland gå hela vägen för att lyckas. Ett steg i denna riktning är råvarorna. Ju bättre råvaror man har destå bättre förutsättningar att laga en riktigt god middag. I detta avsnitt har jag valt att lägga in tips på några örter man gärna kan odla fram nu i vårsolsvärmen. I mitt fall kan jag odla i sommarstugan och på balkongen, och för dom som inte har det går det bra att odla i fönstret hemma. Nog för att många gillar dill, persilja och basilika men det finns bra mycket roligare alternativ som är lätta att odla om man bara har tid och lägger ner lite kärlek på dom små liven. Här kommer lite tips på en bra örtagård...


Basilika: ett måste i varje hem. Men välj gärna en rödbladig eller en citronbasilika. Denna lilla rackare är för klen att ha ute på nätterna och övervintrar inte utomhus.


Oregano: ett lika stort måste. En bra grundkrydda som funkar i många medelhavsrätter. Är släkt med myntan och oftast mycket tålig. Sköter man den övervintrar den utomhus.


Salvia: en udda krydda som är starkt parfymerad. En kalssiker i moussaka och funkar bra till lammrätter eller bara svängd i smör med vitlök och hemgjord gnocci. Övervintrar ute.


Rosmarin: en god all round klassiker. Funkar till allt, även till dessert tillsammans med bla äpplen. Övervattnas ofta så den drunkanar. Kan övervintra svalt inomhus, dock ej ute.


Timjan: kökskryddan framför alla. Funkar till allt, mest fisk och lamm, samt i såser och kryddblandningar. Övervattnas ofta. Tåliga ex övervintrar ute.


Mynta: till drinkarna. Jag är inte speciellt förtjust i mynta. God i drinkar och kan funka till mellanöstern- mat. Sprider sig som aids i trädgården så gräv ner den i plastkruka så den inte sprider sig. Mycket vintertålig.


Dragon: en god, mild krydda. Funkar bäst till kyckling, fisk och i örtblandningar samt är kryddan i Bearnaise- sås. När hösten kommer, skörda hela växten och lägg i vinäger så har du en god Bearnaise- grund. Övervintrar ute.


Citroverbena: Starkt paryfymerad. Doftar och toksmakar citron på ett örtigt sätt. God i glass och brûléer. Överdosera inte, kan bli för mycket. Klarar inte att övervintra ute.


Lavendel: en mormorsdoft. Vacker och doftar ljuvligt. Starkt parfymerad som funkar bra i desserter och bakverk tillsammans med citron. Överdosera inte. Klarar sig i väldränerad sandgjord ute och sprider sig lätt.


Listan kan göras tok-lång men detta är en god börja och jag lovar att det doftar och smakar gudagott.

Inga kommentarer: