måndag 6 april 2009

Nytt från Choco Vic














Den Spanska chokladtillverkaren Choco Vic var jämte Valrhôna de tidigaste att utveckla kvalitetschoklad med unika ursprung. För dryga tio år sedan provade jag Choco Vics unika serie av choklader gjorda på "singelbönor" från olika delar av Sydamerika och Caribien och blev helt fast i denna serie. Det som var kul med denna choklad var just att man som amatör förstod att art och växtplats var enormt avgörande för smaken. Serien som fått namnet Origen Único är mycket bra men börjar bli lite tråkig samt att den funnits länge på marknaden. Det är från mig bara en ren gissning att av detta har bu Choco Vic valt att släppa två ny sorter som bygger på samma idé. Här kommer tillverkarens beskrivning...



Sambirano 71% cacao är en mörk chokladcouverture tillverkad endast på Trinitario kakaobönor från Madagaskar. Sambirano har en kraftig chokladdoft med inslag av trä, lakrits och tobak. Smaken är kraftfull och balanserad, rikligt jästa och rostade kakaobönor ger en lätt syrlig och bitter touch. Kombinationen av en ren och kraftig smak ger denna mycket kompletta choklad.



Xoconusco 71% cacao är en mörk chokladcouverture tillverkad endast på Criollo kakaobönor från Mexico. Xoconusco är intensiv och välbalanserad på samma gång, den har en djup arom och klara förnimmelser av syrliga röda bär och russin. Chokladen är en smaksensation rakt igenom, en utomordentligt delikat Criollo choklad.

Jag har provat dessa två utan förpackning så utseendet är ej inräknat, och här är mitt betyg...

Sambriano: Ganska grov i textruren. Doften ganska klen men lite drag åt kaffe och kola. Smaken är trevlig med hygglig syra som övergår i en snäll ton av kola och mjölk. Ingen fullträff som sätter några djupare avtryck hos mig. Det finns andra producenter som har choklad från Madagascar, och de smakar mycket mer. Betyg 6,5p av 10p
Xoconusco: Är även den lite grov i stukturen. Doften klenare men kaffet tittar fram med några drag åt jordkällare. Smaken är torrare och något bittrare med den rundas av mot slutet och får några drag åt russin. Tycker inte att de lyckats så bra med sina nya sorter som blir lite "axelryckande". Betyget får även här stanna på godkända 6P av 10p.

Hade förväntat mig lite mer från en tillverkare av denna kaliber.

Inga kommentarer: